CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

kata-kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah

“Dalam jantung hati ada keserabutan yang tidak dapat dibersihkan melainkan dengan mengadap Allah, padanya ada kesunyian yang tidak dapat dihilangkan melainkan perdampingan dengan Allah, padanya ada dukacita yang tidak dapat ditanggalkan kecuali dengan kegembiraan mengenali Allah dan ketulusan berhubungan denganNya, padanya ada kegusaran yang tidak ditenangkan melainkan bersama Allah dan kembali kepadaNya, padanya ada api kedukaan yang tidak dapat dipadamkan melainkan redha dengan perintah, larangan dan ketentuan Allah, menghayati kesabaran sehingga bertemuNya, padanya ada kefakiran yang tidak dapat ditampung melainkan dengan cinta dan penyerahan diri kepada Allah, sentiasa mengingatiNya, keikhlasan yang benar kepadaNya”.

Wednesday, 1 June 2011

Memberi Maaf

Saya sangat tersentuh dengan kata-kata ini:

Apabila seorang lelaki mengutuk Abu Amir al-Sya'bi rhm. Beliau berkata kepada lelaki itu: "Sekiranya aku benar sepertimana yang kau katakan, maka semoga Allah mengampuniku, dan sekiranya aku bukan sebagaimana yang kamu katakan, semoga Allah mengampuni kamu."

Amat terpuji sikap beliau. Tanpa memarahi dan memaki orang yang mengutuknya, sebaliknya mendoakan orang yang mengutuknya. Allahuakbar..

"Apabila seseorang yang mempunyai kuasa untuk menjatuhkan hukuman ke atas musuh yang berada di tangannya, tiba-tiba melepas dan memaafkannya, alangkah mulia dan hebat perbuatannya!"

Maka hendaklah kita memberi maaf walaupun payah pada mulanya kerana ada ganjaran untuk kita nanti. Semoga hati kita tenang..Insyaallah.

No comments:

Post a Comment