CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

kata-kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah

“Dalam jantung hati ada keserabutan yang tidak dapat dibersihkan melainkan dengan mengadap Allah, padanya ada kesunyian yang tidak dapat dihilangkan melainkan perdampingan dengan Allah, padanya ada dukacita yang tidak dapat ditanggalkan kecuali dengan kegembiraan mengenali Allah dan ketulusan berhubungan denganNya, padanya ada kegusaran yang tidak ditenangkan melainkan bersama Allah dan kembali kepadaNya, padanya ada api kedukaan yang tidak dapat dipadamkan melainkan redha dengan perintah, larangan dan ketentuan Allah, menghayati kesabaran sehingga bertemuNya, padanya ada kefakiran yang tidak dapat ditampung melainkan dengan cinta dan penyerahan diri kepada Allah, sentiasa mengingatiNya, keikhlasan yang benar kepadaNya”.

Thursday, 2 June 2011

Jangan mengharapkan balasan dari manusia

Assalammualaikum wbt..

Jangan mengharapkan balasan dari manusia. Contohnya, kita berbuat baik kepada seseorang tetapi akhirnya perbuatan baik kita itu dibalas dengan cara yang buruk. Segala kebaikan yang kita pernah lakukan kepada mereka sudah tidak dipandang lagi. Dengan kata lain, kita bagi bunga ros (wangi) tapi mereka baling bunga taik ayam pulak (busuk) contohnya la. Jangan kita sangka balasan baik akan dibalas baik juga. Ada masanya perbuatan baik dibalas baik juga. Tapi ada ketikanya Allah nak uji kita, nak tengok sejauh mana kesabaran kita. 

Tapi...kalau kita buat baik dekat Allah, selalu ingat Allah, buat perkara yang disukai Allah pasti Allah akan bagi ganjaran kepada kita. Allah lagi sayang kepada kita. Kasih sayang Allah tu yang kita mahu. Kasih sayang manusia tak kekal lama, kadang2 berubah..Maksud saya bukan tak perlu berbuat baik sesama manusia, TAPI JANGAN KITA HARAPKAN BALASAN DARI MANUSIA. KELAK TAKUT KITA YANG KECEWA.

Walaupun perbuatan baik yang kita pernah lakukan kepada orang lain kadang kala tidak dibalas dengan cara yang baik, kita jangan hampa sebab Allah yang akan beri ganjaran kepada kita bukan Manusia. Tak apa, walau tidak dihargai oleh manusia, kerana manusia pun Hamba Allah juga. Allah yang SATU itu yang patut kita minta kasih sayangNYA..

Jangan sedih-sedih bila kebaikan kita tidak dihargai, Jauh disudut hati kita Allah mengetahui segalanya. Anggap saja kebaikan yang kita lakukan untuk mendapat pahala, bukan pujian dan balasan. Insyaallah hati kita akan tenang walaupun perbuatan kita itu tidak dipandang oleh manusia. 

Apa yang penting dalam hidup ini kita harus sentiasa bersabar dan bersyukur :)

No comments:

Post a Comment