CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

kata-kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah

“Dalam jantung hati ada keserabutan yang tidak dapat dibersihkan melainkan dengan mengadap Allah, padanya ada kesunyian yang tidak dapat dihilangkan melainkan perdampingan dengan Allah, padanya ada dukacita yang tidak dapat ditanggalkan kecuali dengan kegembiraan mengenali Allah dan ketulusan berhubungan denganNya, padanya ada kegusaran yang tidak ditenangkan melainkan bersama Allah dan kembali kepadaNya, padanya ada api kedukaan yang tidak dapat dipadamkan melainkan redha dengan perintah, larangan dan ketentuan Allah, menghayati kesabaran sehingga bertemuNya, padanya ada kefakiran yang tidak dapat ditampung melainkan dengan cinta dan penyerahan diri kepada Allah, sentiasa mengingatiNya, keikhlasan yang benar kepadaNya”.

Thursday, 27 June 2013

Mendidik hati.


Bercakap memang mudah, untuk melaksanakannya sukar. Itu adalah kebiasaan.. 
Sering kali kita tewas. 

Ya Allah berikan aku kekuatan.

Bila marah dan kecil hati menyinggah kita mudah lupa. Lupa segala kebaikan yang pernah dilakukan oleh orang yang kita marahi, orang yang kita berkecil hati..

Astagfiruallahalazim..
Ampuni ku Ya Allah..

Solusi bagi masalah ini adalah:

Bila rasa marah itu datang, cepat-cepat alihkan fikiran kita pada kebaikan yang pernah mereka lakukan. Maafkan lah mereka.. Mungkin mereka tidak sedar. Mungkin juga melakukannya secara sengaja atau tidak. Maafkan sahaja.. Hapuskanlah kemarahan itu dengan mengingati mungkin esok orang yang kita marah itu sudah tiada, mungkin juga kita yang pergi. Maka saling maaf memaafkan. 

Berkecil hati itu boleh diubati.. Ubatnya ada pada diri kita sendiri. 
Tidak mengapa kalau sebelah pihak sana tidak memaafkan atau masih marah, yang penting diri kita sendiri perlu terlebih dahulu memaafkan..

Saya sudah memaafkan dan moga Allah ampuni segala dosa-dosa saya. Amin...


No comments:

Post a Comment