CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

kata-kata al-Imam Ibn Qayyim al-Jauziyyah

“Dalam jantung hati ada keserabutan yang tidak dapat dibersihkan melainkan dengan mengadap Allah, padanya ada kesunyian yang tidak dapat dihilangkan melainkan perdampingan dengan Allah, padanya ada dukacita yang tidak dapat ditanggalkan kecuali dengan kegembiraan mengenali Allah dan ketulusan berhubungan denganNya, padanya ada kegusaran yang tidak ditenangkan melainkan bersama Allah dan kembali kepadaNya, padanya ada api kedukaan yang tidak dapat dipadamkan melainkan redha dengan perintah, larangan dan ketentuan Allah, menghayati kesabaran sehingga bertemuNya, padanya ada kefakiran yang tidak dapat ditampung melainkan dengan cinta dan penyerahan diri kepada Allah, sentiasa mengingatiNya, keikhlasan yang benar kepadaNya”.

Friday, 20 May 2011

Terima kasih Ya Allah

Saya belajar dari kesilapan dan pengalaman sepanjang kehidupan ini. Pengalaman mematangkan saya. Dalam hidup ini pasti ada pasang dan surutnya kehidupan kita. Pasti ada suka dan duka. Kadang kala apabila kita bersuka kita lupa pada Pencipta kita. Rasa sungguh tak patut..Apabila kita dalam kesusahan baru kita ingat Allah. 

Ya Allah ampunkan lah hambamu ini. Saya sangat insaf. Apa yang saya belajar dalam kehidupan ini, kita sebagai hambanya patut meletakkan Allah sebagai No 1. Mengadu lah kepada Allah, minta lah pertolongan dari Allah. Jangan sesekali kita mendahulukan manusia, maksudnya meminta pertolongan atau menceritakan kesusahan kita kepada manusia. Kadangkala mereka akan menambahkan keserabutan masalah kita tanpa membantu mencari jalan penyelesaian.

Bercakap dengan Allah lebih mudah dan membuatkan kita rasa sangat tenang, tanpa ada rasa akan dihukum atau diperlekeh2kan apa yang kita katakan. Saya pernah melalui fasa2 hidup begini. Musibah dalam kehidupan saya telah mematangkan saya dan meletakkan diri saya sangat kerdil di sisi Allah.

Sukar untuk saya gambarkan perasaan apabila berdoa dan meminta pertolongan kepada Allah. Rasa sangat sayu, sedih, kerdil, dan mcm2 lagi. Saya rasa sangat bersyukur kerana Allah memberi peringatan yang awal kepada saya. Kehidupan di dunia ini hanya sementara, tetapi kehidupan di akhirat itu yang hakiki.


Banyak perkara yang saya belajar apabila ditimpa musibah. Nampak ianya perit dan sedih tetapi disebalik kesedihan itu ada kebaikan dan telah membuka mata hati saya dalam pelbagai aspek dalam kehidupan ini.

No comments:

Post a Comment